Изпитания на ваксина срещу COVID-19 започват във Великобритания и Германия

Днес във Великобритания започват клинични изпитания на ваксина срещу COVID-19 .По проектите работят два екипа - в Оксфорд и в лондонския Imperial College.

Учените смятат, че ако тестовете дадат резултатите, ваксината може да бъде факт още преди края на годината.

Изпитания с хора на потенциална ваксина срещу вируса одобри вчера и Германия. Проектът е разработен от биотехнологичната компания BioNTech заедно с фармацевтичния гигант Pfizer.

Екипът на BioNTech е разработил новата активна съставка въз основа на изследвания за имунизация срещу рак. Става въпрос за безвреден генетичен материал на коронавируса, който се въвежда в клетките с помощта на липидни наночастици, обясниха от компанията на съвместна пресконференция с “Паул Ерлих”, съобщи Дойче веле. Там клетката използва генетичния материал, за да го превърне в протеин, който трябва да предизвика имунен отговор в организма.

В началната фаза на тестването ще вземат участие 200 здрави доброволци на възраст между 18 и 55 години. В зависимост от резултатите ще бъде решено дали да се продължи с фаза 2 и 3.

Според "The Guardian "изпитанията за ваксина срещу новия коронавирус могат да приключат до средата на август.

Междувременно ръководителят на СЗО Тедрос Гейбрейсус обяви, че светът ще извърви дълъг път в борбата с болестта.

2 621 748 достигнаха случаите на заразени с новия коронавирус в световен мащаб към 22 април. Жертвите са 183 030. Оздравели са 714 888 души.