Израел призна за атаката, убила 7 хуманитарни работници

Израелската армия призна, че е извършила грешка, като е нанесла удара в ивицата Газа, при който бяха убити седем хуманитарни работници.

"Това трагично събитие бе огромна грешка", каза началникът на израелския генерален щаб Херци Халеви във видеообръщение.

"Това беше грешка, възникнала след неправилно идентифициране през нощта, по време на война, в много сложни условия. Това не биваше да се случва. Споделяме от все сърце скръбта на семействата на жертвите и на цялата организация "Световна централна кухня", каза в обръщението генерал Халеви.

Базираната в САЩ "Световна централна кухня" обяви, че преустановява дейността си в региона след удара в понеделник вечерта.

По данни на организацията жертвите са трима британци, един човек с двойно американско и канадско гражданство, един поляк, един австралиец и един палестинец.

Войната в Газа се оказа изключително опасна за хуманитарните работници, които се опитват да предотвратят глада в анклава, пише в. "Ню Йорк таймс". От началото на сраженията на 7 октомври до 20 март там са загинали най-малко 196 хуманитарни работници, повечето от които са палестински служители на основната хуманитарна организация на ООН. Израелски удари са поразили центрове за разпределение на помощи, училища и приюти, управлявани от хуманитарни групи, добавя вестникът.

Хуманитарната катастрофа в Газа изглежда ще се изостри, тъй като редица благотворителни организации обявиха, че преустановяват дейността си на територията след атаката, насочена срещу ясно идентифицирани автомобили на международна хуманитарна организация, пише в. "Гардиън".