Извънредното положение си отива, глобите за маски остават


Депутатите заседават извънредно днес, за да падне извънредното положение след утре.

Те трябва да гласуват промените в Закона за здравето, с които се регламентира как ще се въвежда "извънредна епидемична обстановка". Вчера поправките минаха през правна комисия, която одобри Министерският съвет, а не здравният министър да обявява извънредна епидемична обстановка.

Промените предвиждат сметките за ток да се плащат в 10-дневен срок, както преди кризата. Още два месеца общините да могат да освобождават от наем пострадали бизнеси. До 13 юли се удължават и протоколите за лекарства от НЗОК, ако срокът им е изтекъл по време на извънредното положение. Изтеклите решения за ТЕЛК ще са валидни до 13 юли.

Със закона се разписва, че учебната година ще завърши онлайн. Мярката 60/40, при която държавата поема 60 на сто от заплатата на работници в закъсали фирми, се удължава до 30 юни.

С 2 месеца се удължава и възможността работодателят да възложи работа от дома или да прати служителите си в принудителен отпуск.

От 1 юни трябва да са отворени плажовете, обяви министър Николина Ангелкова. Цените на шезлонги и чадъри трябва да са с поне 50% по-ниски от договорените по концесия. Туроператорите пък ще имат цяла година, в която да възстановят заплатени вече суми от туристи, ако пътуването им е било отменено поради пандемията и двете страни не са се споразумели за замяна на туристическия пакет. Всеки, който отиде на море в Гърция или Турция обаче, ще бъде поставен под 14-дневна карантина при завръщането си.

Глобата за нарушаване на карантината от болни и контактни лица се запазва 5000 лв., а за хора без маски на закрито и други нарушения на заповед на здравния министър остава от 300 до 1000 лв.