Как да спортувате у дома по време на извънредно положение

Макар и затворени у дома, желаещите могат да продължат да спортуват. От няколко дни треньори и специалисти дават съвети и показват видеа онлайн. Екипът на bb-team публикува във "Фейсбук" тренировки за цяло тяло, а кондиционният треньор Инес Субашка започна да предава на живо своите занимания, като това са част от примерите.

В основата попадат упражненията със собствена тежест. Те подобряват координацията и силата на тялото, като имат положителен ефект върху психическото здраве и продуктивността. Лесни са за изпълнение, не изискват специална подготовка, трябва ви малко свободно пространство и дори можете да ги правите по пижама.

Съвети от специалисти

"Най-лесното, което може да прави всеки, е да седне на стола и да стане и да се повдигне на пръсти, което е изключително полезно упражнение. Клековете също са полезни, защото помагат на сърцето и кръвообращението. Може да използвате бутилки за вода като малки гири", заяви ултрамаратонецът Красимир Георгиев пред "Дневник".

Неговото предложение за подбор на упражнения започва с няколко изкачвания и слизания по стълбищното пространство. Георгиев съветва хората да наблегнат върху изпълнението на базови упражнения (лицеви опори, коремни преси, клекове, планк и др.) в кръгова тренировка със серии по 10-15 повторения или според предпочитанията.

Той призова за изобретателност в подбора на упражнения, в които могат да се включат и други членове на семейството. Според Георгиев сега е моментът хората да създадат навик, който да следват в бъдеще.

Физиотерапевтът Димитрина Сивкова, ангажирана в инициативата ChairUp, препоръчва да бъдат правени физически упражнения, при които няма резки движения, за да се избегне контузия.

"Хората трябва да бъдат внимателни, ако гледат видеа в интернет с много скачане и не са съобразени с тяхната мобилност. Упражненията трябва да са по-премерени, бавни и спокойни, защото може да се получи травма", каза Сивкова.

За да са тялото и умът в добра кондиция, тя предлага правенето на гимнастика. "Добър вариант е да се прави сутрешна и следобедна гимнастика. Тя не е нужно да включва някакви сложни упражнения. Най-лесно за хората е да се раздвижват с кръгови движения във всяка става, като се започне от главата и се мине през врата, раменете, китките, таза и колената. Би било супер, ако правят по 15-20 повторения".

Шеговитата страна

Разбира се, в социалните медии се появиха и много шеги за това как се спортува у дома.