Премиерът уволни зам.министър на вътрешните работи за снощи

Премиерът Денков уволни зам.министърът на вътрешните работи Стоян Темелакиев за сблъсъците снощи в центъра на София.

От ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешният винистър Калин Стоянов. Премиерът обяви, че тази сутрин е говорил с въкрешния министър, който снощи е бил на кино, по време на погрома в София.

"Какво толкова е станало?", казал Стоянов в отговор на въпроса на премиера "как ще коментира служилото се?".

Според вътрешния министър "само навременната и адекватна реакция на полицията и жандармерията са предотвратили по-сериозни щети, дори жертви снощи.

Той обяви, че е учуден от исканията за оставката му.

"Защо? Защото хиляди служители на МВР си свършиха работата. Ако аз подам оставка, това означава да ги предам. Не смятам, че министърът на вътрешните работи трябва да е изкупителна жертва за дългогодишните проблеми в Българския футболен съюз", заяви Стоянов.

Министърът изтъкна, че действията на полицията и жандармерията са реципрочни на агресията от страна на крайни фенове, чиято цел е била да окървавят протеста.

Само за час бяха потушени безредици, които в някои европейски страни се превръщат в масови. В същото време не приемам действията на единици служители, които превишиха правата си и не се справиха със задачата да не се поддават на провокации", заяви Стоянов.

СДВР започва проверка на видеата, показващи агресия от страна на някои полицаи.

"Аз съм част от политическото ръководство на министерството, като такъв не следва да ръководя оперативното взаимодействие със служителите на терен. През цялото време съм бил в непрекъснато взаимодействие с главния секретар на МВР и директора на СДВР", заяви Стоянов, като обяснение къде е бил по време на протестите и сблъсъците.

"Не съм бил нито на кръчма, нито на дискотека. На каква прожекция съм бил снощи, тук ясно искам да заявя - МВР е консултант на филм за телефонни измами, който съвсем скоро ще тръгне по кината. Присъствието ми там беше в работен порядък, а не да се забавлявам", заяви министърът.

Той изтъкна, че няма никакъв проблем между него и премиера Денков.