"Златна палма" за най-добър филм взе "Титан"

На тържествената церемония на 74-ия филмов фестивал в Кан - във Фестивалния комплекс на булевард „Кроазет", "Златната палма" за най-добър филм получи лентата "Титан". Режисьорката на филма - французойката Жюлия Дюкурно, стана втората дама, удостоена с отличието.

Филмът на Дюкурно беше един от 24-те претенденти от основната конкурсна програма на тазгодишния водещ световен кинофестивал, състоял се на фона на глобална несигурност, породена от кризата с коронавируса, коментира ДПА.

Победителката беше обявена преждевременно по погрешка от председателя на журито Спайк Лий, което предизвика кратко объркване.

Филмът Титан е определян като предизвикателен от критиците. След серия от необясними престъпления баща се среща отново със сина си, десет години след неговото изчезване. Но синът Адриан, суров и издръжлив като метала титан, вече е с друго битие, с друг физически облик и с име Алексия. Ролята на порасналия син се изпълнява от актрисата Агат Русел.

За най-добър актьор бе обявен американецът Кейлъб Ландри Джоунс. Той получи награда за ролята си във филма "Нитрам" на режисьора Джъстин Кързел.

Норвежката Ренате Рейнсве бе обявена за най-добра актриса. Наградата за най-добър сценарий отиде при Рюсуке Хамагучи за филма „Качи се зад волана на моята кола“.

Израелският режисьор Надав Лапид спечели наградата на журито за филма си „Коляното на Ахед“.

Почетната "Златна палма" получи италианският режисьор Марко Белокио. Белокио получи наградата от ръцете на италианския режисьор Паоло Сорентино.

Италианският майстор на киното има 32 филма. Той стана десетият носител на най-високата награда на филмовия фестивал в Кан. През годините почетната „Златна палма“ е присъждана на Жана Моро, Бернардо Бертолучи, Джейн Фонда, Жан-Пол Белмондо, Мануел де Оливейра, Жан-Пиер Лео, Агнес Варда, Ален Делон.

Награда за "ярко и талантливо обслужване на Десетата муза“ получи американската актриса Джоди Фостър.