Завърши 75-то издание на кинофестивала в Кан

"Триъгълник на тъгата" на Рубен Йостлунд спечели "Златна палма" на 75-ото издание на кинофестивала в Кан.

Шведският режисьор получава за втори път една от най-престижните награди в киното. През 2017г. Йостлунд, взе Златната палма за филма си "Квадратът".

Церемонията по закриването на 75-тия фестивал в Кан бяха в кино "Гран Люмиер", а наградите бяха определени от деветчленно жури под ръководството на френския актьор Венсан Лендон.

- Голямата награда, изборът на журито, си поделиха "Близост" на белгийския режисьор Лукас Донт и "Звезди по пладне" на легендата на френското кино Клер Дени.

- Златна палма за режисура бе присъден на южнокорееца Пак Чан-ук за "Решение за напускане".

- Наградата за най-добър актьор отиде при корейския актьор Сон Кан-хо, за "Посредник" на японския режисьор Хирокадзу Корееда.

- За най-добра актриса беше избрана Зар Амир Ебрахими за ролята ѝ на иранска журналистка в "Свещеният паяк" на Али Абаси. Снимките на филма не били разрешени в Иран и затова е заснет в Йордания. Филмът показва "всичко, което е невъзможно да се покаже в Иран", каза актрисата при получаването на наградата.

- Журито връчи специална награда за 75-ото издание на кинофестивала в Кан на белгийските режисьори, братята Жан-Пиер и Люк Дарден, двукратни носители на "Златна палма".

След две години на Ковид пандемиян, за първи път фестивалът в Кан върна пълния си блясък на традиционното зрелищно киносъбитие във Франция. Тазгодишният фестивал се проведе на фона на войната в Украйна и предизвика протести на червения килим и разговори за смисъла на киното по време на война