Продължават протестите срещу пенсионирането на проф.Кантарджиев

За трети пореден ден в София се провеждат протести срещу пенсионирането на проф. Тодор Кантарджиев. Колеги на пенсионирания директор на Националния център по заразни и паразитни болести са направили и петиция в подкрепа на учения. В нея до момента са се включили 2 738 души.

„Този човек е направил много за института и за здравеопазването. Не е редно да приключи така и ние държим той да бъде върнат на поста си. Това е човек, който е лекар, който е учител, който е учен, който е направил невероятно много и който живееше с професията си”, казват пред медиите колеги на Кантарджиев.

За утре се готви още по-голям протест срещу пенсионирането на професора.

„С г-н министъра имахме няколко минутен разговор. По време на директорски съвет ме прекъснаха и ми казаха, че министърът иска да се срещне с мен и с една от моите заместнички. Говорихме някои неща, след което оставайки двамата насаме, той ми каза, че съм навършил възраст и трябва да бъда пенсиониран. „Хубаво, благодаря, че не го научавам от медиите”, казах и отидоха да си взема документите за пенсиониране”, сподели самият Кантарджиев пред Нова тв.

„Точно лекарите по време на епидемия не очакваме да бъдем сменяни, но стават такива неща”.

Кантарджиев посочи, че не приема станалото като лична атака срещу него.

Страхувам се за центъра, защото от няколкото думи, които споделих с министъра, чух ужасяващи планове за реорганизации и прочие. Националния център по заразни и паразитни болести е институция от 140 г. Винаги е стоял на предната позиция за контрола на инфекциите. Предпазил е българския народ от маса епидемии и пандемии. Националния център безплатно правеше десетки хиляди изследвания с PCR, като ги въведе за първи път в страната. Сега е единственото място в България, където се прави секвениране на вируси. Единственото място, където задълбочено, на научна основа се работи по изследване на клетъчния имунитет и неговите компоненти" - каза още проф.Кантарджиев.