Хиляди бежанци от Нагорни Карабах отиват в Армения

Хиляди жители на Нагорни Карабах се опитват да избягат от анклава и да преминат в Армения, където вече са намерили убежище най-малко 13 000 души, сочат данни на Ереван.

Франция изрази загриженост, че това става "под съучастническия поглед на Русия“, която е разположила през 2020 г. миротворчески сили в този сепаратистки анклав, предаде Франс прес.

"Отбелязваме с голяма загриженост масовото изселване на арменци, което става под съучастническия поглед на Русия“, заяви на пресконференция говорителката на френското външно министерство Ан-Клер Льожандр. Тя припомни, че Париж ще държи Азербайджан "изцяло отговорен за съдбата на арменското население“.

В потока от арменски бежанци Азербайджан търси възможни извършители на "военни престъпления", каза днес източник от азербайджанското правителство пред АФП.

"Азербайджан възнамерява да предостави амнистия на арменски бойци, сложили оръжие в Карабах. Онези обаче, които са извършили военни престъпления по време на войните в Карабах, трябва да ни бъдат предадени", каза източникът, обяснявайки защо мъжете на възраст да изпълняват военна служба, биват заснемани с камера на последния контролно-пропускателен пункт преди напускане на анклава.