15млрд евро ще получи България от Еврофонда за подкрепа на икономиките

От обявения Европейски фонд от 500 млрд евро за възстановяване на икономиките след пандемията , България ще получи 15 млрд . Ще трябва да дадем около 3млрд.

"Никой не дава пари просто така.Те ще бъдат безвъзмездни, но по европроекти."-каза министърът на икономиката Караниколов за бТВ тази сутрин.

Държавните бензиностанции ще са различни типове , трябва да одобрим поне 2 типа - голяма и малка. Играждането на бензиностанциите няма да става с държавни пари. Държавното дружеството ще кандидатстваза както всички останали за заеми, кредити - това е начинът каза Караниколов.

На тези бензиностанции ще се зареждат и електрически автомобили.

В момента на пазара има 4500 бензиностанции , 1200 от тях са ведомствени. Държавата , с планираните 100 бензиностанции няма да е основен играч. Но целта е на тези бензиностнации хората ще могат да видят една реално получена стойност на бензина , да дават ясна картина на пазара.

Караниколов подпкрепя намаляването на ДДС за ресторантите като временна мярка.

Туристическият бизнес и ресторантите са от най-засегнатите от пандемията.Трябва да им помогнем. Във всеки сектор има сив сектор. Тази мярка трябва да осветли бизнеса и да намали измамите. Но да не очакваме намаляване на цените-каза той за бТВ тази сутрин.