Два интересни факта за картината на Джаксън Полак

Картината, която беше открита в България при операция на ГДБОП и гръцките служби, най-вероятно е оригинал на американския художник Джаксън Полък. Това е установило първоначално изследване на платното, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Интересното е, че на гърба на произведението има послание до холивудската звезда Лорън Бакол. "На моята много талантлива и скъпа приятелка Лорън Бакол. Честит рожден ден! 16 септември 1949", пише отзад на картината. Датата съвпада с рождения ден на холивудската актриса, която по онова време е изгряваща звезда на американския екран и съпруга на филмовата ззвезда Хъмфри Богарт.

Според БНТ на платното има печат за принадлежност на картината към колекцията на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Отзад на картината има и подпис на бившия румънски диктатор. По неофициална информация тя му е била подарена от дипломат.

Според разследващите, смятали да я продадат на таен търг.

Към момента е установено, че стилът и техниката на творбата отговарят на стила на Джаксън Полък. Извършеният флуоресцентен анализ, който показва точния химичен състав на цветовете, показва, че използваните пигменти са сходни с пигментите, ползвани от Полък в други произведения.