Катерим се към втори пик на заразата

56 новозаразените с COVID-19, броят им от началото на заразата в страната достигна 1290. В област Кюстендил има ново огнище - 12 от новите установени заболели са свързани с работата в ТЕЦ "Бобов дол", съобщи председателят на Националния оперативен щаб Венцислав Мутафчийски.

Още 14 души са приети в болница, излекувани вече са 205 пациенти. Има и три нови случая на заразени деца, но те не са хоспитализирани.

Ние вече преживяхме един пик на заразата в началото на април, сега се катерим към следващия, каза Мутафчийски. Не можем да коментираме дали отварянето на малките къщи за гости ще се отрази съществено на психическото състояние на хората, но със сигурност ще се отрази на разпространяването на заразата, коментира генералът думите на премиера Борисов от вчера, че "за да не психясат хората" се мисли как да бъдат допуснати семейства до вилите си или къщи за гости през уикендите.

Има две стратегии за отваряне на училищата, стана ясно още на брифинга на щаба. Единият вариант в класните стаи да се върнат малките ученици и да се отворят детските градини, за да тръгнат родителите на работа. Вторият да тръгнат на училище гимназистите, за да не се провалят плановете им за по-нататъшно образование.

Който и вариант да се избере, експертите препоръчват поне да се учи на две смени от допуснатите в школата, за да са по-малко събраните в едно помещение.

Всяко разхлабване на мерките ще усложнява епидемиологичната обстановка, обобщи Мутафчийски.