Христо Иванов: Да оставим въпроса с външния министър на Денков и Габриел

Пред това управление и пред България стои един много важен въпрос и той е дали ще съумеем да покажем на себе си и на партньорите си навън, че можем да установим на своя територия законност и здрави институции.

"Това означава да се преборим с корупцията и да бъдем в състояние да разрешаваме подобни случаи по убедителен начин, който оздравява институциите, а не поражда още повече неудовлетворение, нестабилност и недоверие", коментира съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов за БНР.

Темата с външния министър след ротацията не е въпрос на лична нечия прищявка, а на легитимен структурен интерес от това да се намери правилния баланс в едно следващо издание на ротационното управление – да се конструира по такъв начин външнополитическата комуникация, че това да не доведе до допълнителни напрежения в конструкцията. Същевременно разбира се абсолютно обективен и легитимен е интересът на г-жа Габриел да продължи своята работа, успешна, като външен министър", каза Иванов.

Съпредседателят на ПП-ДБ препоръча въпросът да бъде оставен на акад. Николай Денков и Мария Габриел.

Според него убийството на Мартин Божанов и това, което за момента се загатва около неговата фигура, около неговата дейност, има всички причини да очакваме, че може да се превърне и трябва да се превърне в един момент на истината изобщо за целия модел за влияние и експлоатиране против закона на съдебната власт. "Много е важно Народното събрание да покаже воля и да осветли всички аспекти на този казус", категоричен бе Христо Иванов.

"Ако сме отговорни и политически зрели, няма причина да отиваме на избори. Но ако покажем, че не можем да осмислим през правилни амбиции и приоритети съществуването на това управление по-нататък, честното нещо е да се обърнем към избирателите и те да кажат какво да правим оттук нататък", смята съпредседателят на ПП-ДБ.