Какво става с Ким Чен Ун - севернокорейския лидер

Официалният вестник в Северна Корея "Нодон Синмун"обяви, че Ким "продължава да работи с документи"-т.е. е добре.

Подобна е информацията и на другите официални медии в страната.

Въпросът дали наистина е така обаче остава, както и темите "Кой ще го наследи?" и "Накъде ще поеме Корея след него".

Под ръководството на Ким Чен Ун бяха стоплени отношенията със САЩ и бяха разменени двустранни срещи с президента Тръм , за първи път в двустранните отношения на двете държави. Но и арсеналът на Пхенян от ядрени оръжия и ракети нарасна значително, продължиха и ядрените опити на Пхенян.

Ким Чен Ун е третият от фамилията, застанал начело на КНДР . През 2011г. той наследи баща си - Кем Чен Ир , починал от сърдечен удар.

Най-близо до него в последните две години е по-малката му сестра Ким Йо Чен . Формално тя е вицепрезидент на Централния комитет на Работническата партия, а неофициално ръководи администрацията на брат си.

По-рано този месец тя стана и член на Политбюро, изкачвайки се в йерархията. Смята се, че тя държи контрола над основните функции на партията и вероятно е основният двигател зад колективното ръководство.

Ким Чен Ун има по-голям брат - Ким Чен Чол , който не се занимава с политика и не е в ръководството на партията. Според източници, той е музикант.

Лелята на Ким Чен Ун - Ким Кьон Хи / сестра на баща му / някога бе важна фигура в Северна Корея, но изпадна в немилост след като през 2013 г. беше екзекутиран съпругът ѝ Джан , смятан някога за втори в йерархията в Пхенян.

Неговият заварен брат на Ким Чен Нам беше убит с нервнопаралитично вещество на летище в Малайзия . Обвинени бяха две жени за убийството му, но според южнокорейски и американски служители , зад това стои режимът на Ким Чен Ун. Завареният брат живееше в изгнание в Макао и критикуваше управлението на своето семейство .

Смята се, че Ким Чен-ун има три деца от съпругата си Ли Сол Чжу - най-голямото на 10 години, а най-малкото - родено през 2017 г. За Ли се знае много малко, както за всичко останало в Северна Корея. Но заради стилния ѝ външен вид анализаторите , наблюдаващи КНДР предполагат, че е от добро семейство от висшата средна класа. Според някои издания Ли е била певица и е привлякла вниманието на Ким, по време на свой концерт.

Не се изключва колективно бъдещо управление на КНДР , тъй като децата на Кем Чен Ун са много малки.


Вижте повече

Не е ясно състоянието на Ким Чен Ун

Не е ясно състоянието на Ким Чен Ун

Севернокорийският лидер не се е появявал от началото на април пред обществеността