Петков: Френското предложение е много добро, но няма едностранно да вдигна ветото

Френското предложение е много добро, но няма да обявя едностранно свалянето на ветото за преговори със Северна Македония. Трябва да се произнесе българският праламент - каза Кирил Петков в Брюксел

Той участва в срещата на върха ЕС-Западни Балкани.

"Аз съм обещал на българския народ, че решението трябва да се вземе от българския парламент и държа на думата си", повтори премиерът.

Това, което се надявам обаче, е, че в близките дни Народното събрание ще вземе решение по този въпрос. Също вярвам, че имаме исторически шанс в момента да можем да запазим всичките си български интереси – неща, които винаги сме си мечтали", обяви Кирил Петков.

"Аз не мога да повярвам, че не могат да направят кворум. Нали бяха много стабилни, много силни, всичко знаят. Втори ден не могат да направят кворум. Вчера рискуваме 2,6 милиарда… А знаете ли защо сигурно не искат да направят кворум? Защото ги е страх, защото не могат да изберат даже председател на Народното събрание. Тези хора са едни страхливци. Тези хора мислят само как да манипулират. Ако имат истинска позиция, днес комисията заседава, в следващите дни може да има отворена дискусия, където целият Български народ да разбере", каза премиерът.

Той обвини бившият премиер в двойнственост:"Тази двойственост е типична за г-н Борисов. Това сме го гледали 12 години. Просто в първия момент, когато зависеше нещо от него, го видяхме пак. Така че, ако иска да изглежда като един нормален бивш държавник, поне да отиде на комисия, да се насрочи общ отворен дебат."

Спроед Петков, президентът трябва да свика КСНС.

"Не може от две седмици КСНС да не се свиква и да се крием на различни места и да казваме – ама то едните трябва, ама то другите, защитавал донякъде позицията, ама не защитавал позицията. Ако си президент на място, викаш КСНС, викаш всички служби, всички партии, сядаме всички заедно, обсъждаме, излизаме. Но не – било на правителството, било на премиера. Маските паднаха. Омръзна ми от страхливци", каза премиерът в Брюксел.