Кирил Петков: Не са ме канили за премиер

Никой не се е свързвал с мен за разговори за премиер на бъдещ редовен кабинет. Това казва служебният икономически министър Кирил Петков на въпрос дали може той да е номинацията на Демократична България за министър-председател.

В интервю за Свободна Европа Петков е категоричен, че не би влязал в бъдещо правителство без служебния финансов министър Асен Василев, с когото освен че са приятели, имат и обща визия за финансите и икономиката. Той държи и на сегашния образователен министър проф. Николай Денков.

Тримата водеха разговори с екипа на Има такъв народ, за предложеното правителство от ИТН с премиер Николай Василев, но отказаха участие в него.

В интервюто министър Петков коментира темата за Българската банка за развитие.

"Проблемът ми е за два от кредитите - над 100 милиона лева. Минаваме през портфолиото. Искаме да открием всички странни решения", каза още икономическият министър, но не пожела да конкретизира фирмите, за които говори.

Предстои изготвянето на пълен доклад и ако се види, че има неправомерни действия, то той ще бъде даден на прокуратурата, разкри още Петков.

Все пак той каза, че не става въпрос за "лов на вещици".

"Но рискове са били поемани от страна на тази банка, която нормална банка не би поела. Има зависимости извън банката - на този надзор, който го видяхме по медиите - или са били много оптимистично настроени към бизнесплана на компаниите, или някой им е казал: Давайте тези кредити, на тези банки", предполага Кирил Петков.