Кирил Петков: Ваксинацията ще е приоритет №1

Днес е първият ден на тематични разговори между представители на ПП и другите три поканени партии - ИТН, ДБ и БСП. Разговорите се излъчват във фейсбук.

Готовност за решителни действия в посока ваксинация срещу коронавируса декларира кандидатът за премиер Кирил Петков.

Ваксинацията ще е "приоритет номер 1" каза Петков.

"Смятам лично да се заема с тази тема"- обяви той. Според него желанието на българите да се ваксинират се спъва от ниското доверие и притесненията за съпътстващи заболявания. Петков обеща да събере експерти от всички области на медицината, които да консултират хората дали техните предишни и/или придружаващи заболявания позволяват ваксинацията срещу коронавирус.

Ваксинирането трябва да се извършва "по демократичен начин", по "личен, но информиран избор". Според Кирил Петков проблемите на българската икономика няма да се решат без да се достигне високо ниво на ваксинация.

"Демократична България" предложи възможно най-скоро да се вдигнат всякакви ограничения върху бизнеса, свързани с пандемията като междувременно се запазят мерките като схемата 60/40 и се въведат и нови.

Страната ни трябва да се превърне във финансов и логистичен хъб смятат още от ПП. Трябва да се възползваме максимално от ниските си данъци.

„Ние в момента имаме една от най-ниските данъчни ставки в Европа за корпоративния данък, но не правим пари от това. Ние сме порталът на ЕС, но не го използваме. Би трябвало всяка фирма, която си мисли да продава в Европа, да иска да базира своя бизнес тук. Всичките предпоставки са за това. Защо не го правят - защото ги е страх, защо ги е страх - връщаме се на темата с корупцията“, каза Кирил Петков.

И още от днешните разговори - специализираните съдилища и прокуратура да бъдат закрити. Около това мнение се обединиха партиите по време на преговорите за съставяне на новия кабинет на тема "Правосъдие". Това може да бъде решено още на първите сесии на Новото народно събрание, обяви Крум Зарков от БСП.

Част от другите теми, които бяха повдигнати от партиите - за ограничаване на правомощията на главния прокурор и разделяне на Висшия съдебен съвет на две обаче изискват промени в Конституцията. Те няма как да се случат краткосрочно, защото няма конституционно мнозинство, отчетоха партиите.