Кирил Петков обвърза членството на ПП в "Обнови Европа" с участието на ДПС

Премиерът Кирил Петков обвърза членството на "Продължаваме промяната" в либералната парламентарна група "Обнови Европа" в Европейския парламент с изключването на ДПС от европейската формация, предава кореспондентът на БНР в Брюксел.

Нулевата търпимост към корупцията трябва да е от локално до европейско ниво, е заявил Петков пред френския президент Макрон и нидерландския премиер Рюте на заседанието на "Обнови Европа" в Брюксел, което се проведе преди началото на срещата на върха на ЕС.

"Единственото условие, което аз исках да обсъдим и ще продължим да обсъждаме, е, че за мен е много важно, когато говорим за нулева толерантност към корупцията, тя да бъде от локалното ниво до Брюксел. Което означава, че да има един нов стандарт на европейските политически семейства, така че да не си затваряме очите за локална корупция, а на брюкселско ниво да се чувстваме, че всичко е наред. И много се радвам, че и Рюте, и Макрон казаха - да, това е новата Европа".

Запитан дали, за да влезе ПП в "Обнови Европа" той поставя условие излизането на ДПС, Петков отговори:

"Аз бих попитал какво ДПС трябва да направи, за да се чувства част от този нов стандарт. Примерно как биха оправдали хора от "Магнитски" да са на ръководни роли в партията им и на първите редове на парламента, когато говорим за по-висок стандарт на ниво корупция".

Центристката група "Обнови Европа" бе създадена в началото на настоящия мандат на Европарламента през 2019г. Тя е наследник на Алианса на либералите и демократите в Европа (АЛДЕ). Групата има 108 депутати в Парламента от 22 страни.

Председател е бившият румънски премиер Дачиан Чолош, избран през юни 2019 г.