Днес е денят на Ботев

Днес е Денят на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България. Навършват се 144 години от гибелта на поета-революционер във Врачанския Балкан.

Традиционното всенародно поклонение на връх Околчица обаче тази година се отлага заради коронавируса.

"Никой не може да спре всеки един българин, който иска да се поклони пред паметта на Ботев и неговата чета. Тази година различното е, че просто няма да бъде организирано. Няма да има официални чествания и масови струпвания, но всеки, който иска, ще може да го направи индивидуално, заяви кметът на Враца Калин Каменов.

"Едва ли има врачанин, който да си спомня 1 юни без големи събития в памет на Христо Ботев, без концертите и тържествената заря-проверка. Тази година е различна. Много неща ни се случиха за първи път, но няма как да забравим Ботевите дни. На тази дата цяла България ще гледа към Враца. Искаме хора от цялата страна да се включат виртуално в нашите събития и по този начин да уважат саможертвата на Христо Ботев и неговите четници“, каза снощи Каменов в обръщение към Ботевите поклоници.

Той призова всеки, който има възможност, да запише кратко видео, в което рецитира част от стихотворение на поета. "Нека и децата да се включат. Може да качите ваша снимка, да разкажете свой спомен, ако сте участвали в похода от Козлодуй до Околчица", допълва Каменов. От общината препоръчват публикациите да бъдат с хаштаг "Ботеви дни 2020-та".

В цялата страна с триминутен сигнал на сирени ще бъде отдадена почит на Христо Ботев и загиналите за родината ни.