КНСБ и Подкрепа развяха знамената си от МС

Знамената на КНСБ и КТ "Подкрепа" се развяха от прозорците на парламента по време на синдикалният протест, който се провежда в триъгълника на властта в столицата.

Те се опитаха да нахлуят в сградата на МС, но бяха спрени от полиията.

Миньори и енергетици от цялата страна протестираха с искане "За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България!" и в защита на въгледобива и производството на електроенергия от Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Премиерът Денков прие група от протестиращите и разговаря с тях.

Правителството и синдикатите ще подпишат до края на месеца споразумение за плавен енергиен преход, което ще гарантира работните места в мините и въглищните централи до 2038 г., стана ясно след срещата.

"Получихме конкретен ангажимент, че до 15 октомври ще бъде създадено държавно предприятие. То ще бъде финансирано регионално по Плана за възстановяване и устойчивост за Стара Загора, Перник и Кюстендил", обяви президентът на КНСБ Пламен Димитров, който заедно с президента на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов и представители на протестиращите, влезе да преговаря с премиера.

Така дори и един миньор да остане без работа, ще може да бъде преназначен при същите условия на работа, от мините в това държавно предприятие", обясни Димитров. Това е единственият сигурен начин да гарантираме на миньорите, че няма да останат без работа във времето до 2038 г, добави той. По думите му това е изключително в центъра на споразумението и е единственият сигурен начин, че няма да излъжат миньорите и те ще имат работа до 2038 г. и ще продължат да работят и след това.