КОЙ КОНТРОЛИРА ПАРИТЕ НИ

Култура

"КОЙ КОНТРОЛИРА ПАРИТЕ НИ"

Първата книга на Кузман Илиев

издателство"Вакон "

Той е на 34 години, популярен икономически и политически анализатор. Магистър по публичен мениджмънт от IEP Тулуза, Франция, докторант по финанси. Автор и водещ на телевизионни предавания за бизнес и финанси, последният му проект е авторското предаване „Плюс-Минус“ по Нова тв. Съосновател и изпълнителен директор на продуцентска къща Cadre. Продуцира първия български финансов трилър, който ще излезе по кината през есента на 2021 г.

ЗА ПАРИТЕ

"Най-простичко казано - парите се контролират от политиците. Парите като едно явление, появило се на пазара, започва постепенно да се контролира от политиците. След първата световна война, след това втората, за да се финансират войните и вече през 71-ва година Никсън къса окончателно връзката със златото, което е използвано за разменна монета, затваря "златния прозорец" -казва Кузман Илиев.

Сега ние сме свидетели на един социален експеримент на пълен политически контрол върху количеството пари.

И в България политиците са тези които котролират истински парите. Олигарсите имат определени активи, имат определени индустрии, сливат се с държавата, но в истинския смисъл парите се създават и контролират от политиците. Проявлението на това в България е БНБ. Заради валутния борд сме зависими от политиката на ЕЦБ. Европейската институция бързо се превърна в политически инструмен, вижда какъв е цикъла в отделните държави и ако трябва се намесва – напр. в Гърция или Испания - коментира Кузман.

ЗА КРИЗАТА

Ще излезем от кризата, ако оставим икономиката да диша, предприемачите ще ни изведат. Ако държавата се нагърбва тя да ни изкара от кризата, чрез политика, има риск да задлъжнеем, да трябва да се вдигат данъците, за да си плащаме натрупаните дългове и в един момент да задушим предприемачите.

Икономическите проблеми са универсални, но в книгата има много референции към България, към САЩ , Китай и Япония - казва още авторът на "Кой контролира парите".

ЗА ПОЛИТИКАТА

В момента в България вървим към избори, неизбежно е. Никой не иска да поеме отговорност, никой не иска горещия картоф. Би било странно да има правителство.

Големият въпрос е - ЩЕ ИМА ЛИ НЕЩО РАЗЛИЧНО В ЕДНИ ИЗБОРИ?

Моментът е исторически - пандемия, икономическа депресия външна и много натрупани фискални минички вътре.

И бих се обърнал към политиците – да се съберат и да започнат да диалогират. Да загърбят дребните проблеми и личните нападки и да говорят за големите и важните въпроси.

Има ключови залози, които трябва да преодолеем следващите година, две, три- казва Кузман Илиев

ВИЖТЕ ОЩЕ: