Колин Пауъл: Тръмп е заплаха за демокрацията, непрекъснато лъже

Доналд Тръмп е заплаха за демокрацията. Това заяви генерал Колин Пауъл - първият афроамериканец заемал постовете държавен секретар на Съединените щати и председател на съвета на началник-щабовете на американската армия.

В интервю за Си Ен Ен Пауъл се присъедини към колегите си от генералитета, които се противопоставиха на намеренията на Тръмп отпреди дни да изправи армията срещу антирасистките демонстрации.

"Ние имаме конституция. Ние трябва да следваме тази конституция. А президентът се отклони от нея. Силно съм притеснен от начина, по който той сипе обиди по всеки, който дръзне да му противоречи. Това е опасно за нашата демокрация, опасно е за нашата страна, заяви Пауъл.

Според него с поведението си Тръмп принизява авторитета на Съединените щати пред света.

"Моралният ни облик е демонизиран. По света гледат тези демонстрации. Виждат, че те са справедливи и не подлежат на нападки. Видяха убийството на Джордж, както президентът го нарича, и чуха президентът да твърди, че Джордж го гледа от небето и благославя това, което върши. Как очаквате някой да вярва на такива приказки?, заяви още Колин Пауъл.

По никакъв начин не мога да подкрепя президента тази година, категоричен бе той, съобщи Ройтерс. Пауъл каза, че ще гласува за кандидата на Демократическата партия Джо Байдън на президентските избори през ноември.

Пауъл, който е служил при трима президенти републиканци, не гласува за Тръмп през 2016 г. а критиките му сега стават все по-остри. Той обвини Тръмп в стремеж да разедини страната, отбелязва ДПА.