Комисия в Швеция ще разследва мерките срещу COVID-19

Двете най-големи опозиционни партии в Швеция призоваха за създаване на независима комисия, която да разследва начина, по който страната е реагирала на разпространението на новия коронавирус, съобщи АФП.

Консервативната Умерена партия и популистката "Шведски демократи" обявиха, че са поискали комисията да започне работа преди лятото. Премиерът на скандинавската страна от Социалдемократическата партия Стефан Льовен многократно подкрепи създаване на комисия, но подчерта, че това трябва да се случи след приключване на пандемията.

Като цяло в Швеция има политическо единство по отношение на по-мекия подход на страната в борбата с новия коронавирус, но повечето партии нестояват да се проучат действията на кабинета.

В Швеция има 36 476 заразени и 4 350 починали, като 3/4 от смъртните случаи са в домове за медико-социална грижа.

"Има много партии, които са съгласни с нас, че трябва да бъде назначена комисия възможно най-скоро и да не се чака след края на кризата", каза лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон. Той добави, че ще повдигне въпроса в парламента през следващата седмица, ако Льовен не предприеме действия.

Премиерът на Швеция Стефан Льовен