Продължават разговорите за общото управление между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС

Продължават разговорите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС по уточняване на управленската програма и имената на министрите в бъдещия кабинет с втория мандат.

Според акад. Николай Денков, в основната си част ще бъде запазен съставът на проектокабинета, който ПП-ДБ предложи още преди връчването на първия мандат. Част от одобрените министри трябва да потвърдят дали са съгласни да участват в кабинет, подкрепен от партията на Бойко Борисов. От ДБ настояват профилът на министрите да е експертен, а не политически.

Кирил Петков обяви в социалните мрежи, че няма да участва в кабинета. Той се извини на избирателите, че се е стигнало до общо управление с ГЕРБ. Този формат не е коалиция, напротив, той е създаден именно защото не можем да направим коалиция с ГЕРБ, написа Петков във Фейсбук.

Единственото участие на ГЕРБ в правителството ще е Мария Габриел, като вицепремиер и министър на външните работи.

"Тези, които са срещу такова правителство са за затриване на цялата политическа система в Българиа" , коментира Бойко Борисов. Нови 6-ти поред избори са катастрофа. Това е отговорно поведение на партии, които не се обичат, но имат 100% еднакви програми, коментира лидерът на ГЕРБ.

Вчера Мария Габриел върна на президента Радев първия мандат на ГЕРБ-СДС за съставяне на правителство, без да предлага състав на МС.

Радев все още не е обявил кога ще връчи втория мандат за съставяне на правителство на коалицията ПП-ДБ. Вчера той уточни, че това ще стане "в рамките на следващите дни".