Заспал моряк на вахта е вероятната причина за засядането на "Вера Су"

Заспал моряк на вахта е вероятно причината за засядането на кораба до скалите на Камен бряг. Това е изводът на експерти.

Корабът заседна в местността Яйлата преди 20 дни. Опитите да бъде разтоварен товарът от 3000 тона азотни торове, беше неуспешен.

Днес двама водолази успяха да се качат на борда на заседналия на Камен бряг кораб Вера Су.

Задната част на плавателния съд е потънала до дъното. Прави се опит да се качат и експерти, за да огледат какво е състоянието му. На място е катер на морските сили, който прави опити да стигне до кораба, но заради вълните не успява.

Експертите трябва да проверят навигационната апаратура и да вземат документи, необходими на следствието, които капитанът не е взел при евакуацията на екипажа. По-рано днес следователят от Националната следствена служба Иво Ангелов коментира, че има съмнения, че част от документите са били унищожени от екипажа.

Ще бъдат взети проби от товара, ако експертите успеят да се качат на кораба. Има съмнения, че в азотния тор има и други вещества, които могат да предизвикат замърсяване.

И следващите дни ще е дъждовно и със силен вятър, според синоптицителен. Метеорологичните условия ще се подобрят чак следващия понеделник.