Напрежението между Косово и Сърбия остава

Властите в Косово обявиха, че шестима участници във вчерашните престрелки с полицията в северната част на страната са преминали ранени на територията на Сърбия. Те са в болницата на град Нови пазар, в Рашки окръг, северно от Косово.

Косовският министър на вътрешните работи настоя Сърбия да предаде шестимата, за да бъдат съдени за тероризъм.

В Косовска Митровица полицията демонстрира пред журналисти близо 20 високопроходими автомобили и блиндирана кола, които били използвани от групата нападатели в село Банска. На три от превозните средства имало изобразени емблеми на силите на НАТО KFOR.

Четирима души загинаха във вчерашния сблъсък - косовски полицай и трима от въоръжената група сърби, които според премиера на Косово Албин Курти са подкрепяни от Белград. Президентът на Сърбия Александър Вучич ги нарече "местни сърби, провокирани от политиката на Курти, който иска война".

Въоръжените мъже нахлуха в село Банска в неделя, като влязоха в сблъсък с полицията и се барикадираха в сръбски православен манастир. Косовската полиция влезе с бронирани машини в селото, за да го обезопаси и претърси, ден след престрелката.