Има ли опасност от нова война в Косово

Продъжава напрежението в Косово, предизвикано от изискването на властите косовските сърби да заменят сръбските с косовски регистрационни номера на автомобилите си.

Полицията в Прищина обяви в понеделник, че превозните средства със сръбски регистрационни номера няма да могат да влизат в Косово и че ще трябва да имат временни косовски табели.

Това предизвика протести на косовските сърби, които блокират пътища във вътрешността на страната.

Премиерът на Косово Албин Курти свика Съвета за сигурност, след като бяха нападнати два Центъра за регистрация на превозни средства.

След снощното заседание Курти обяви, че институциите остават решени да поддържат реда, сигурността и върховенството на закона в Косово.

В същото време сръбските войски са в повишена бойна готовност до границата с Косово, а спецполиция от Прищина заема пунктовете в близост.

Министерството на европейските и на външните работи на Албания призовава Сърбия да оттегли военните си сили от границата. Вчера сръбски изтребители са кръжали над граничните райони, според албанското ведомство.

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в „Туитър“, че е време както Сърбия, така и Косово да направят крачка назад, за да има деескалация и призова за оттегляне на косовските спецчасти и за премахване на барикадите.

НАТО също се обяви за незабавна деескалация в Косово и призовава Белград и Прищина за сдържаност и диалог.