Фестивал на етносите и прочутите килими в Котел

Котел е домакин на седмото издание на Фестивала на етносите, багрите и котленския килим.

В парк „Изворите“ може да се видят българско, ромско, каракачанско и турско село с цялатаси пъстрота и автентичност на носиите и бита. Може да се опитат различни ястия, да се чуе фолклорна музика и танци на етносите, които от години съжителстват заедно. Целта на организаторите е да покажат именно този модел и да го посочат като пример на останалите.

"Преди седем години сложихме началото на този фестивал, чиято философия бе да покаже как четирите основни етноса в общината живеят в мир, хармония и любов", каза при откриването на културния форум кметът Коста Каранашев, пише БТА. Той подчерта, че Котел е първият град, в който започва инициатива за изрисуване на фасадите на сградите с български шевици и котленски килими.

Посетителите имат възможност да опитат цигански питки на жар, да си купят гъби, брани от котленския балкан, да пробват каракачанските "кукуречи" и "дърпана баница", да си подсладят с къдрявите котленски тиганици и с прословутата турска баклава. Месни специалитети – наденички, джолани, свински врат предлага т.нар. баварско село на шеф Андре Токев.

И тази година има изложба на прочутите котленски килими, като за пръв път от "Кьорпеева къща" излагат уникален, над стогодишен килим от "козинява" вълна с шахматно разположени цветя.

Аз съм нарекъл този килим "Невена Госпожина" по аналогия с героинята на Вазов Рада Госпожина, разказа Стефан Иванов, уредник на експозицията.

"Килимът е от къщата на една учителка от Котел, дъщеря на основателя на килимарска работилница Иван Балев. През 1911 г. е изтъкан този уникален килим, който представлява шахматно наредени цветя на черен фон. Изтъкан е от козина и вълна върху памучна основа - много скъпа за времето си. Килимът е обточен с много красив бордюр".

От всички килими в България само сред котленските има козиняви, което го прави уникален.