Ковачевски: Българската делегация в Битоля събуди духовете на миналото

Няколко дни след откриването на Културния клуб „Иван Михайлов“ в Битоля коментарите в Република Северна Македония продължават. Започна нова антибългарска кампания.

На откриването на центъра присъства българска официална делегация - премиреът Кирил Петков, вицепрезидентът Йотова, външният министър Генчовска, бившият външен министъп Екатерина Захариева, бившият министър на отбраната Каракачанов.

Македонският премиер Димитър Ковачевски направи специално видеообръщение два дни след откриването на центъра. В него той заявява:

"За съжаление с последното посещение на българската делегация в Битоля духовете на миналото се събудиха, разпалвайки отново езика на омразата и недоверието, срещу които успешно се борихме. Оттук напълно разбираме чувството на гняв на гражданите през изминатите дни.

Нашата държава получи своята независимост след Втората световна война, в която гражданите участваха в антифашистката народноосвободителна война. Антифашисткият избор на гражданите е част от нашата национална идентичност, с която се гордеем в демократична Европа.

Македонските граждани са направили избор за членство в Европейския съюз."

В обръщението си Ковачевски заявява още, че работата за укрепване на диалога и подобряване на отношенията между „двете нации до окончателното уреждане на спора” трябва да продължи.

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски също се включи в кампанията.

"Откриването на културни центрове навсякъде в демократичния свят водят към сближаване на народите и техните култури, но да се именува културен обект на лице, което е доказан сътрудник на фашисткия режим от Втората световна война, не обслужва тази благородна кауза нито помага на културата", заяви Пендаровски по повод вчерашната церемония в Битоля.

"Не откриването на центъра, а името на Иван Михайлов е провокация", каза на пресконференция вчера министърът на външните работи Буяр Османи. Според него целта на част от присъствалите в Битоля е била да покажат, че в Република Северна Македония не се уважават човешките права.

Председателят от македонска страна на съвместната историческа комисия Драги Георгиев коментира за Дойче веле, че именуването на клуба на името на Иван Михайлов „не е нищо друго освен умишлена провокация, която изпраща и послание“. „Това е историческа личност, която заради идеите си за несъществуваща македонска нация получи изключително негативно отношение от македонците". Според него това е "провокация или дори като акт, противоположен на т.нар. приятелство."

Иван (Ванчо) Михайлов е български революционер, дългогодишен лидер на Вътрешната македонска революционна организация (ВМРО), починал в Рим през 1990 г.