Кьовеши е в България заради непопълнената квота с прокурори

Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши е в България, за да разясни смисъла и целите на евроинституцията. И за да се попълни квотата от български прокурори в нея. Това обяви тя на пресконференция в Дома на Европа днес. България е 17-та държава, която тя посещава - обяви Кьовеши. И подчерта: „Имаме нужда от опитни, дръзки и смели прокурори и не се съмнявам, че ще успеем да подберем подходящите кандидати“.

Тя обясни, че постоянният състав на Европейската прокуратура в Люксембург от 23-ма членове заедно с нея ще упражнява надзор над обвинителите, които работят на национално ниво. По трима прокурори ща наблюдават определена група от държави. Лично Кьовеши, заедно с нейни колеги от Чехия и Литва, ще упражнява надзор над разследванията в България, Кипър, Германия и Франция.

"Само независима съдебна власт може да въздава правосъдие" - подчерта Кьовеши.

Тя поясни, че европейската прокуратура ще преследва сериозните, големите финансови и трансгранични престъпления за над 10млн.евро. Няма да се занимава с дребни нарушения и даде пример със земеделец, който изразходвал неправилно 10 000евро.

Новосъздадената европейска прокуратура ще разследва престъпления, които засягат бюджета на ЕС, ДДС измами, злоупотреби с финансови средства на съюза, пране на пари и организирана престъпност. Тази палитра от престъпни дейности не е обект на достатъчно внимание, а често дори се толерира в полза на различни криминални организации, които се стремят да изместят официалните легитимни власти - каза още Кьовеши.

„Ако българските граждани разполагат с информация, за която смятат, че е важна за нас, могат да я докладват директно на сайта на прокуратурата – всеки сигнал може да бъде на български език или на някой от езиците на останалите 22 държави в рамките на европейската прокуратура. Няма да правим разлика между лицата, за които да се подават сигнали“, посочи тя.

Кьовеши специално се обърна към нашите сънародници: „Европейската прокуратура не е чуждестранна институция. Това е институция, която служи в интерес на европейските граждани. Ние искаме да работим за вас и да спечелим вашето доверие!“.

Преди ПКФ Кьовеши беше посрещната от протестиращи за оставката на българския главен прокурор Иван Гешев. Недоволните граждани блокираха и движението по столичната улица „Раковски“ пред Дома на Европа.

Следващата седмица Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще започне нова процедура за избор на още шестима делегирани прокурори от България. Срокът беше оповестен от Лаура Кьовеши след разговор с главния прокурор Иван Гешев и със съдебните кадровици. Магистратите трябва да имат прокурорски опит по финансови дела и опит в сферата на международното сътрудничество.

Кьовеши гарантира, че ако някой се опита да се намеси в работата на делегираните прокурори, това ще стане публично достояние.

Европейският главен прокурор отказа да коментира санкциите по закона „Магнитски“.

Във втория ден от посещението си у нас европейският главен прокурор Лаура Кьовеши се срещна с четиримата български магистрати, одобрени за европейски делегирани прокурори, а след това и с Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет, от която зависи излъчването на още шестима.

България е подписала работно споразумение за назначаване на 10 делегирани прокурори и тази бройка не подлежи на дискусия - тази категорична позиция Кьовеши заяви още на първата си среща със служебния правосъден министър Янаки Стоилов.

От излъчените от Прокурорската колегия десет магистрати Колегията на Европейската прокуратурата одобри като отговарящи на условията само четирима и въпреки призивите квотата да бъде попълнена с останалите под чертата, с мотив, че не са събрали достатъчна подкрепа, съдебните кадровици прекратиха процедурата.

Кордони от полиция пазеха снощи входа на Съдебната палата, от който Лаура Кьовеши влезе за среща с Гешев. Стигна се и до кратък сблъсък между униформени и протестиращи.