Увеличават се случаите на Ковид

Увеличава се броят на пациентите с респираторни заболявания и такива, при които тестът за COVID-19 е позитивен. Това каза в интервю за БТА общопрактикуващият лекар д-р Гергана Николова.

Това е нормално, защото започва есенния сезон и колкото и да е топло навън, събирането на големи колективи на едно място, води до покачване на броя на случаите с респираторни инфекции, казва д-р Николова. Тя призовава пациентите над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания да се ваксинират както срещу грип, така и срещу COVID-19.

80 е броят на новозаболелите от Ковид, починали няма, показват данните на Единния информационен портал. Те са били открити с помощта на 435 теста, което означава, че делът на положителните тестове е 18,39 %. От тях са хоспитализирани 224, включително 12 в интензивно отделение. Новопостъпилите в болнично заведение за последния ден са шест, показват още данните.

През последните седмици се наблюдава лек ръст на случаите. Имаше позитивни тестове и при възрастни, и при деца, но те се лекуват вкъщи. Имам около десетина случая на седмица, казва д-р Николова.

Оплакванията при пациентите, които лично аз наблюдавам, са висока температура (над 38 градуса), главоболие, болки в гърлото. В началото, когато се появи COVID-19, имаше много характерно възпаление на очите. Сега отново виждаме това възпаление на очите при пациентите, особено при малките деца. Имах случай с детенце на около 2 години, при което болестта протече само с конюктивид, казва специалистът.

За последните две седмици, нито един от пациентите, които аз лекувах от COVID-19, нямаше нужда от антибиотик и този вирус не се лекува с антибиотик, добави д-р Николова.