5-ти блок на АЕЦ"Козлодуй"е зареден с ново гориво от "Уестингхаус"

Исторически момент за АЕЦ "Козлодуй", така енергийният министър Владимир Малинов определи края на процеса по внедряване на първото алтернативно ядрено гориво на 5-ти блок на АЕЦ "Козлодуй".

43 касети в реактора, или една четвърт от капацитета на горивното тяло, е с касети на "Уестингхаус", стана ясно на официалната церемония днес. На нея прдисъства премиерът Димитър Главчев, американският посланик Кенет Мартен и представители на доставчика "Уестингхаус".

"С внедряването на американско гориво се гарантира сигурната и безопасна експлоатация на централата", посочи служебният премиер Димитър Главчев. "Имаме нещо реално. Освен 43-те касети, които сега са заредени с "Уестингахус", имаме договор и с "Фраматом" за 6-ти блок, който осигурява свежо гориво за него, така, че със сигурен и безопасен ядреногоривен процес и диверсификация се създават повече възможности за избор", каза още премиерът.

Централата сключи договор с "Уестингхаус електрик" - Швеция за доставка на гориво. Процесът по подготовка за преминаване към американското гориво цапачна през 2019г. През това време са преминати няколко етапа, като са били осигурени и необходимите документи, които се изискват от Агенцията за ядрено регулиране, припомни по-рано изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Валентин Николов. На 22 април в резултат на положителни становища на инспекторите на агенцията бе издадено разрешение за поетапен преход на пети блок от руско на американско гориво.

Първата пратка пристигна миналия месец. Зареждането на касетите, което започна в началото на месеца, вече е приключило. В момента 5-ти блок е спрян за планов годишен ремонт.