173 млн. евро за малкия бизнес, пухена възглавничка за Борисов

Единственият начин за справяне с кризата е само като Европа е единна. Това заяви премиерът Бойко Борисов след онлайн среща с лидерите на страните членки на ЕС .

Спорът е грантове или кредити. Малките икономики предпочитат грантове, а големите - кредити. Големите икономики казват на малките страни: "Ако искате грантове, си направете данъците като в нашите държави,"-казват в Европа.

При нас данъкът е 10%, а в Германия - 40 процента. По този спор няма да се стигне до съгласие, но има модели, по които да се разберем, допълни той. Следващата онлайн среща с лидерите на страните членки ще е на 6 май. Тогава отново ще се преговаря по финансовата рамка за излизане от кризата-каза Борисов.

От май малките фирми у нас ще могат да се възползват от 173 млн. евро грант, който може да помогне на над 20 хил. фирми в затруднено положение със спад 20% от оборота. Кандидатстването ще става онлайн. Малките фирми ще могат да получат от 3 до 10 хиляди лв. безвъзмездно. Трябва да се помисли как да не се злоупотребява с тази помощна мярка, която се отпуска от фонда за иновации и конкурентоспособност. Да не кандидатства някой с 1000 малки фирмички, защото знаете, че има и такива. Мисли се и за помощ на средния бизнес, отбеляза премиерът.

От юли ще можем да влезем в чакалнята за еврозоната. Всичко необходимо е направено и документите са напълно подготвени, посочи още Борисов. Той отбеляза, че страната ни още не е взела заем и разчита на спестеното от времето преди кризата с пандемията.

От снощи е отворена суап линия за 2 млрд. евро между ЕЦБ и БНБ до края на годината . Надявам се да не ни трябва, на много страни не им дадоха. Да обясня - отиваш, даваш левове и получаваш евро. Ние даже няма нужда да ходим никъде, понеже тук се печата евро - направо отиваме в БНБ и си ги взимаме, обясни Борисов.

Той разказа, че заради договорената суап линия с Европейската централна банка му се обадила Кристалина Георгиева, шеф на МВФ. И вика: Бойко, тази вечер на мека пухена възглавничка сладък сън ще спиш. Спокоен. Милиарди евро имаш, вързал си се с лева, сподели премиерът.