МВФ има "пълно доверие" на Кристалина Георгиева

Управителният съвет на Международния валутен фонд изрази пълно доверие в управляващия директор Кристалина Георгиева.

Това обявиха от МВФ. Така българката запазва поста си начело на институцията.

От представените данни в разследването за адвокатската кантора не може да се направи категоричен извод, че тя е изиграла неправомерна роля в изготвянето на класацията „Да правиш бизнес“ през 2018, е заключението на борда.

"След като разгледа всички представени доказателства, Управителният съвет потвърждава пълното си доверие в ръководството и способността на генералния директор да продължи да изпълнява ефективно своите задължения"- обявиха още от МВФ.

Съветът добавя, че има доверие "в ангажимента" на Георгиева "да поддържа най-добрите стандарти за управление и почтеност в МВФ".

24-членният борд и финансовото министерство на САЩ взеха решението след едноседмичен маратон от срещи, заради обвиненията на доклад на адвокатска фирма срещу Георгиева, че е оказвала натиск в полза на Китай. Твърденията поставиха под въпрос дори ръководството ѝ на МВФ.

Кристалина Георгиева категорично отрече твърденията.

Американската финансова министърка Джанет Йелън предупреди Георгиева, че ще следи ситуацията и ще разгледа всякакви нови факти или разкрития, призовавайки за активни стъпки към засилване на доверието в МВФ.

В петък Франция, Германия, Италия и други европейски правителства подкрепиха Кристалина Георгиева за завършването на мандата и като управляващ директор на МВФ. САЩ и Япония поискаха пълно разглеждане на обвиненията.