Кристалина Георгиева иска да засили доверието в МВФ

Кристалина Георгиева обяви, че МВФ се нуждае от това да бъде в силна позиция, за да може да служи добре на членовете си. Тя иска да засили доверието във фонда, като остави пространство за различни мнения, става ясно от интервю на българския икономист за Ройтерс

Кристалина Георгиева ще се фокусира отново върху сериозните глобални предизвикателства, след като Изпълнителният съвет на институцията изрази пълното си доверие в нея.

Управляващият директор на МВФ отбеляза още, че прегледът на изводите в доклада по скандала с нея, направен от борда на институцията, й е дал възможност напълно да отхвърли обвиненията. Тя обяви, че планира да се срещне със служители на фонда в понеделник.

"Доверието и почтеността са крайъгълните камъни на многонационалните организации, на които съм служила вярно повече от четири десетилетия. Това очевидно беше труден епизод за мен лично", каза Георгивеа след върнатото доверие от страна на борда на МВФ.

Тя беше подложена на проверка заради обвиненията, че като главен изпълнителен директор на Световната банка е оказала натиск на служителите да манипулират данните, за да подобри позицията на Китай в класацията Doing Business за 2017г.

Дебатът за оставането на Георгиева противопостави Европа на САЩ и Япония.

В продължение на няколко дни миналата седмица бордът на МВФ се опитваше да постигне споразумение за съдбата на Георгиева, след като имаше разделение между неговите 24 директори. Франция, Германия, Италия и Великобритания се обединиха заедно с Китай и Русия, за да подкрепят Георгиева, докато двама от най-големите акционери на фонда, САЩ и Япония, бяха против и призоваха за сериозен преглед. След поредица от осем заседания бордът на МВФ публикува изявление, изразяващо "пълното си доверие" в ръководството на Георгиева.