Правителството с решение за купуване къщата на Димитър Талев в Прилеп

Правителството възложи на служебния министър на културата Найден Тодоров в най-кратък срок да проучи възможността и стартира процедурата за закупуването на родната къща на Димитър Талев в Прилеп. Около това се обединиха министрите от служебния кабинет на премиера Димитър Главчев..

Къщата на автора на "Железния светилник" е в изключително лошо състояние, тя се руши от години, част от нея дори се е срутила. Има решение за придобиване на имота от България още през юни 2023 г., но досега не са предприети никакви конкретни действия.

Собственичката на 2/3 от имота е обявила готовност да продаде своята част. Цената, обявена от нея през 2023 г. е 100 000 евро. Другата 1/3 от къщата обаче е на друг собственик, който категорично отказва да продаде дяла си на българската държава.

„Това е въпрос, който не бива повече да се отлага във времето. Трябва да се намери спешно решение, да се предприемат всички действия, за да спасим къщата на големия български писател, включително и по дипломатически път. Дължим го на децата си, къщата трябва да бъде опазена, реставрирана и превърната в музей“, категоричен е служебният премиер Димитър Главчев, според съобщение на пресцентъра на МС.