Кулеба: Русия не е същата, в момента тя унищожава, убива, измъчва......

„Още от самото начало на руската агресия срещу Украйна България ясно изразява и последователно подкрепя Украйна за членство в Европейския съюз и НАТО. Сигурен съм, че България прави това не заради традиционните ни приятелски отношения, но и защото разбира, че сигурността на Украйна означава и сигурност за България, и за всички държави на Черно море”, каза външният министър Кулеба в България, след срещата си с българския външен министър Генчовска.

По думите му това, което в момента става в родината му, е изключително важно за бъдещето на региона. „Ние в Украйна се бием не само за нашата безопасност. Ние се борим и за вас. За да може вие никога да не бъдете изправени пред трагедията на руските опити да окажат въздействие във вашата страна и да нанесат щети. Това е обща кауза и сме благодарни за подкрепата от България”, заяви Кулеба.

Украинският външен министър посочи, че е наясно с ролята на Русия в историята на България: „Исторически Русия е направила неща, които оставят емоции в съзнанието на хората. Но в момента тя е различна - унищожава, убива, измъчва, изнасилва. Това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране. Искам всички да разберете това”, категоричен бе той.

Кулеба поясни, че с външния министър Теодора Генчовска са обсъдени различи теми. „Искам да благодаря на България, че последователно подкрепя европейската перспектива на Украйна. Мирът и просперитетът идват с членството в ЕС. Там всички нации са обединени”, каза той.

Той изрази надежда, че по-скоро ще дойде денят, в който мирът и сигурността в региона на Черно море ще се възстановят, за да се върнем към търговията, културния обмен и туризма.

Украинският външен министър разказа за свое посещение в България с родителите си в началото на 90-те и, че тогава е прекарал чудесна ваканция на българските плажове. „За мен лично България заема специално място и ще посветим всичките си усилия да изградим по-тесни отношения между двете страни”, каза Кулеба.

Той разговаря на четири очи и с премиера Кирил Петков. Утре ще бъде приет от президента Радев.