Кулеба към Радев: Не сме братски народи с руския

Президентът Румен Радев прие министъра на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба, който е на посещение в България.

Той призова за бързо и независимо международно разследване за зверствата на lвойната в Украйна и подчерта, че България следи с тревога хода на военните действия в Украйна и растящия брой цивилни жертви.

България участва в санкциите срещу Русия, въпреки последиците за нас, каза още Радев.

"Заплахата за цивилното население и точно в зоните на военни операции попада и многобройната българска диаспора. Аз се надявам, че вашата страна прави всичко възможно, за да минимизира риска за живота на цивилните граждани на българското национално малцинство и още веднаж призоваваме тази безсмислена братоубийствена война между два братски славянски народа да спре възможно по-бързо", подчерта Радев.

В отговор украинският външен министър Кулеба каза: "Малко хора вече могат да си преобърнат езика и да нарекат руския и украинския народ братски, по-скоро сме като Каин и Авел". Според него украинците и българите имат много повече основание да се нарекат братски народи.
Кулеба благодари отново за последователната позиция на България още от първия ден на руската агресия, както и за гостоприемството на страната ни, приела украински бежанци.
В интерес на Украйна и на България е Черно море да бъде регион на мир и просперитет, а не на война. Благодарен съм за ясната позиция на България за европейската интеграция на Украйна. Русия нападна страната ни и извършителите на тези престъпления трябва да бъдат наказани, каза още Кулеба.