Украйна иска военна помощ от България

Украйна е поискала военна помощ от България - стана ясно в третия ден от посещението на външния украйнски министър у нас Дмитро Кулеба.

"Когато водиш война, се нуждаеш от всичко - от патрони до бойни самолети. Ние дадохме един и същи списък на всички страни-членки на НАТО и България получи същия списък. Но ние уважаваме вътрешнополитическата ситуация."- казва Кулеба за БНТ.

Той добавя, че парламентът и правителството на България трябва да вземат решение как и кога да помогнат на Украйна.

"Определено има разочарование в нашата делегацията" - заяви Антон Киссе, председател на Асоциацията на българите в Украйна и член на делегацията на украинския външен министър Кулеба за Нова тв.

Поводът е поисканото от Украйна е поискала официално оръжия от България. Това обяви самият Кулеба, при среща с депутатите в НС.

Киссе, който е присъствал на срещата между Кирил Петков и Кулеба, заяви че все още въпросът за оказване на военна помощ на Украйна от българска страна остава отворен. Той ще стане ясен след още индивидуални срещи и когато експертните групи се договорят.

По думи на Киссе украинските войници нямат достатъчно бронежилетки. Майките изпращат синовете си и искат да им дадем, за да отидат на фронта, посочи той.

Киссе обаче изрази благодарност към всички българи, които оказват помощ на украинците.

"Това е голям жест. Разбирам, че в България се живее трудно, често идвам тук. Въпреки това обаче вие ни помагате", каза българинът в Украйна.

Вчера депутатите от парламентарната комисия по външна политика приеха едно неясно решение. Те дадоха мандат на правителството за осигуряването на "техническа помощ за защитни цели" на Украйна. При това, според възможностите на България.

Решението беше предложено от "Продължаваме промяната".

Двете предложения - на ГЕРБ - СДС и на "Демократична България" за изпращане на военна помощ за Украйна отпаднаха от разглеждане в комисията.

Това решение беше взето в деня, в който гостуващият у нас украински външен министър Кулеба участва в закрито заседание на външната комисия на парламента. Той отново каза на депутатите ни - "Тези ,които не ни помагат днес, помагат на Русия".

Решението трябва да бъде гласувано в пленарната зала.