Доц.Кунчев: По ръст на заболели за последните 14 дни сме 4-ти в Европа

Има увеличаване на заболяемостта у нас , вече е 74 на 100 000. Въпреки това няма сериозна промяна в мястото ни в Европа, сега сме на 22 място, с няколко места сме се преместили напред. На Балканите сме на 5 място - също няма промяна. Това обяви на редовния вече седмичен брифинг на НОЩ доц.Ангел Кунчев, главен здравен инспектор.

По смъртност за последната седмица сме на 8-мо място в Европа, както беше и предишния период. От началото на пандемията са направени почти 600 000 теста- каза още доц.Кунчев.

По-голямата част от България като области е в средната степен на заболяемост. Има 2 области с по голяма степен - Благоевград и Търговище, с над 120 на 100 000. В други 3 области - Видин, Ловеч и Плевен цифрите са мното пъти по-ниски - под 20 на 100 000. В останалата част на България заболяемостта е по средата.

В известна степен Северна България е по-предпазена от новия вирус - каза още главният здравен инспектор.

За последните 2 седмици, ръстът на увеличение на случаите е значителен. По този показател сме на 4-то място сме в Европа. На първо място е Чехия, затова там решиха да въведат извънредни мерки - обяви още доц.Ангел Кунчев.