ОИК отстрани предсрочно кмета на "Оборище" Георги Кузмов

Столичната общинска избирателна комисия прекрати предсрочно пълномощията на кмета на район „Оборище“ Георги Кузмов. Той е избран като кандидат от ПП-ДБ, "Спаси София".

Сигналът за евентуална несъвместимост е постъпил на 29 февруари 2024 г. и в него се твърди, че Кузмов не е прекратил участието си в четири търговски дружества след изтичане на едномесечния срок от полагането на клетва, както е по реда на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

От ОИК са изпратили запитвания до Агенцията по вписванията, от които е станало ясно, че към 2 април 2024 година Георги Кузмов е съдружник в две от дружествата. Комисията е изпратили резултата от тази проверка на председателя на Столичния общински съвет, както и на Георги Кузмов.

На 28 юни писмата са изпратени повторно, тъй като не е бил получен отговор.

Кузмов е изпратил писмено възражение от 8 юли до комисията., в което твърди, че не е извършил нарушение и, че и двете дружества, в които участва, не са осъществявали търговска дейност.

В края на юни Общиснската избирателна коисия отстрани кмета на друг столичен район - "Илинден" Емил Бранчевски. Мотивите на комисията отново бяха за нарушаване на Закона за местното самоуправление и местната администрация.

Общото между двамата е, че са от коалицията ПП-ДБ-СС, а сигналите за проверките срещу тях са изпратени от граждани с партийни връзки. Комисията намери "несъвместимост" с постовете им. В случая с Кузмов - заради притежание на дялове във фирми - нещо, което не е било проблем досега, коментира в."Капитал".

"Не съм нарушил по никакъв начин закона, говорил съм с много адвокати, преди да се кандидатирам, запазил съм дялове в две фирми, най-вече от сантимент, защото с тях правих фестивала Mediamixx, който след ковид кризата спря да съществува. Нямат търговска дейност от години и това лесно може да се види и в НАП, където се подават такива официални документи - ясно и просто е. А самият Търговски закон казва ясно, че търговска дейност извършва дружеството, това е търговецът, а не съдружниците в него.", коментира Кузмов пред "Капитал".