"Възраждане" блокира за часове гранични пунктове

Дълги колони от автомобили се образуваха към граничния пункт "Калотина", който бе блокиран около 13 ч. от активисти на партия "Възраждане".

Протестиращите пропускат поетапно превозни средства в двете посоки на граничния пункт.

За действията си от партията посочват редица мотиви, сред които решението на КС по повод искания от Възраждане референдум за запазване на българския лев. По обед демонстранти, организирани от партия "Възраждане", блокираха и пътищата към пунктовете "Лесово" на българо-турската и "Йовково" на българо-румънската граница.

Блокадите вече са вдигнати и дългите опашки от автомобили се изтеглят.

От МВР посочиха, че организираните от партия "Възраждане" блокади на гранични пунктове са нерегламентирани и призоваваха да бъде спазван. Законаът за събранията и митингите. Предвид нарушаването на обичайния ритъм на работа и на реда около граничните пунктове полицията си запазва правото да предприеме мерки за предотвратяване и недопускане на следващи подобни противозаконни прояви, заявиха от МВР.

От "Възраждане" обявиха, че няма да се съобразяват с "нарежданията на институции, подвластни на чужди агенти" и утре, в неделя, ще предприемат подобни действия. Не е ясно точо кои пункове ще бъдат блокирани.