Лекарският съюз призова да се върнем към живота отпреди пандемията

Българският лекарски съюз призова да се изработи конкретен план, за да се върне страната към оптимален начин на живот.

Вече месец и половина живеем в условията на извънредно положение. Надяваме се възможно по–скоро да се върнем към начина на живот преди пандемията от Cоvid-19, пишат от БЛС.
Съсловната организация е против неглижирането на проблема Covid-19, в това число и от публични личности и призивите за неговото подценяване. От друга страна наблюдаваме влошаване на състоянието на пациенти с различни придружаващи заболявания, влошаване на икономическата ситуация в страната, засилване на тревожността сред населението по повод липсата на перспектива.

От БЛС призовават още:

При спазването на необходимите противоепидемични мерки (носенето на предпазни маски, социална дистанция и лична хигиена) да се изработи конкретен план за поетапно освобождаване на мерките с конкретни срокове и връщане към оптимален режим на работа и живот.

В това число работата на кабинетите за извънболнична помощ с цел провеждане на профилактични прегледи на лица над 18 г., грижа за пациентите от рисковите групи, контрол и оптимизиране на терапията на пациентите с хронични заболявания.
Оценка на противоепидемичната ефективност на мерките за ограничаване на движението между областните центрове, разходките в планината и посочване на обозрим срок за премахването им.

Настояваме темата да не се политизира, защото БЛС изказва професионалното си мнение, без политически нюанси.