ДАНС: Има незаконен износ на лекарства

Нормативната уредба, свързана с износ на лекарства, е била целенасочено разработена в интерес на търговци на медикаменти за сметка на българските пациенти.

Облагодетелствани са незаконни схеми, свързани с източване на публични средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса и на практика е улеснен износът към държави членки на ЕС и трети страни.

Това обяви пред медиите днес Костадин Ангелов, депутат от парламентарната група ГЕРБ-СДС и председател на парламентарната комисия по здправеопазване, цитиран от БТА. Ангелов коментира получена справка от ДАНС за анализ на причините за недостиг на медикаменти в страната.

В справката се посочва, че в ДАНС е получена систематизирана и анализирана информация за работата на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА), като е установено, че нормативната уредба е разработена целенасочено в интерес на търговците и не осигурява ефективни възможности за противодействие или избягване на дефицит на лекарства.

Заради отпадналата забрана за износ на някои лекарства след март 2022 г., сас се облагодетелствали частни търговски интереси за сметка на българския пациент, ставаа ясно от коментара.

Според Ангелов не е изключена възможността част от количествата да са фактически налични в складовете на търговците на едро или да са останали единични бройки в аптечната мрежа, което да не отчете недостиг в системата, въпреки че в действителност пациентите няма да имат достъп до съответните лекарства. Макар и спазен законът, по този начин се улеснява износът към държави членки на ЕС и трети страни от български търговци на едро, се посочва в текста на справката, извършена от ДАНС.