Над 2000 души е възможно да са жертвите от наводнение в Либия

Над 2000 души може да са загинали от наводненията в източната част на Либия. Това обяви ръководителят на едно от двете съперничещи си правителства - това на Източна Либия, базирано в Бенгази, предаде Асошиейтед прес.

В интервю по телефона пред телевизия "Ал Масар" премиерът Осама Хамад заяви, че хиляди други хора се водят изчезнали. По думите му стихията е заличила цели квартали в град Дерна, където е било обявено бедствено положение, след като страната беше връхлетяна от средиземноморската буря "Даниел".

Говорител на властите на Източна Либия каза, че 5000 до 6000 са изчезнали в наводненията в град Дерна, допълва Ройтерс.

Бурята "Даниел" връхлетя Либия през Средиземно море в неделя, наводнявайки пътища и разрушавайки сгради в Дерна. Засегнат сериозно е и вторият по големина град Бенгази.

Вятърът е бил със скорост до 150-160 км./час.

Кадри в социалните медии и излъчени от източнолибийската Almostkbal TV показват хора, блокирани по покривите на превозните си средства, викащи за помощ и води, които отнасят автомобили.

Базираният в източната част на Либия парламент обяви тридневен траур. Абдулхамид ал-Дбейба, министър-председател на временното правителство в Триполи, също обяви тридневен траур във всички засегнати градове, наричайки ги "райони на бедствие".

Четири големи петролни пристанища в Либия, бяха затворени от събота вечерта за три дни, казаха през Ройтерс петролни инженери.

Издирвателно-спасителните операции продължават, посочиха очевидци. Властите обявиха изключително извънредно положение, затваряйки училища и магазини и налагайки вечерен час.