Между 3 и 8 години затвор за 4-ма българи във Великобритания

Присъди от между 3 и 8 години затвор за четирима от българите, обвинени в една от най-големите измами със социални помощи и пране на пари във Великобритания.

Най-тежки присъди получиха Галина Николова и Гюнеш Али, които са смятани за ръководители на престъпната група. Николова получи 8 г. затвор, като четири от тях трябва да излежи и след това има право да поиска предсрочно освобождаване.

Али е осъден на 7 г. и 3 месеца, но ще трябва да излежи целия срок, тъй като веднъж е избягал в България, откъдето е екстрадиран обратно.

Стоян Стоянов получи 4 г. затвор и след излежаване на половината присъда може да иска предсрочно освобождаване.

Най-младият член на бандата Патриция Панева е с най-малка присъда от 3 г. и 2 месеца затвор.

Цветка Тодорова бе осъдена на 3 г. затвор, но тъй като е в ареста повече от 18 месеца, съдиите решиха да я освободят още днес.

БРИТАНСКИТЕ МЕДИИ

Британските вестници проследяват делото срещу българите. В статия в рубриката "Разследване", "Дейли телеграф" запознава читателите с "българския град, който процъфтява от най-голямата измама с британски помощи". В нея става дума за Сливен, откъдето българският инспектор Васил Панайотов е подал сигнал към британските власти за големия приток на пари в брой и за това как някои престъпници в града "живеят като барони".

Катрин Лоутън от "Дейли мейл" в обширна статия по темата посочва, че "банда български измамници са източили 54 милиона паунда с фалшиви молби по схемата Универсален кредит, използвайки фалшиви договори за наем, фишове за заплати и писма от наемодатели, училища и лични лекари, за да подмамят наивните служители в Министерството на труда и пенсиите".