"Лукойл България" заплаши, че спира работа. Горанов: нямат основание

В интервю за БНР "изп. директор на "Лукойл България" Булат Субаев заплаши, че най-големият доставчик на гориво у нас , може да спре работа, заради готвени законодателни промени. Компанията има едномесечен срок, в който трябва да раздели склада си на 7 отделни данъчни склада и да ги лицензира. Предвиденият срок е твърде кратък, каза Субаев.

"Нашата компания е лицензиран складодържател от 2006 година. За 14 години дейността ни многократно е проверявана и никога не е имало никакви нарушения на данъчното и акцизно законодателство. Можем със сигурност да твърдим, че компанията е един от най-големите и лоялни данъкоплатци и затова нямам никакво логично обяснение защо подобни изменения се внасят в такъв спешен порядък“, отбеляза Субаев за Националното радио.

Нямат основание да повишават цените, нито да спират работа- каза в отговор финансовият министър. Цените от които горивата напускат данъчните складове са с десетки стотинки по-ниски от цената до бензиностанциите. Надценката е около 50 ст. Държавата трябва да има повече контрол върху търговията с горива - каза Горанов.

Промяната в закона се прави, тъй като е невъзможно осигуряване на надежден контрол от страна на митническите власти. Той припомни, че в годините назад многократно се е твърдяло от различни групи по отношение на акциза на горивата, че държавата има още какво да направи - каза финансовият министър.