Нешков: Със Скопие не водим исторически спор, а спор за фалшификация

"Няма изненада от първата визита на новия министър-председател Кирил Петков в Скопие", коментира собственикът на БГНЕС, журналистът Любчо Нешков за БНР.

Въпросът за краткото наименования Северна Македония и дългото - Република Северна Македония е бил поставен още преди 2 години от правителството на Бойко Борисов и е чакал отговор.

"Това беше един важен въпрос и е необяснимо защо македонските власти в продължение на 2 години не изпращаха тази нота. ... Това са два реда, които те трябваше да изпратят до ООН, но не го правеха. Става дума за едно българско искане, което е оправдано, което сега властите в РСМ приемат. Важно е, защото в бъдеще, когато Северна Македония стане член на ЕС, а и преди това, може да има всякакви претенции,защото, ако Македония е в Гърция, всичко нагоре е север, включително и една част от българската територия"- каза Нешков.

"Преди това беше опит на т.нар. дълбока държава при тях да се опитва до последно да извършва натиск върху България, с цел да получат нещо повече от това, което на този етап е възможно да се случи в двустранните ни отношения", коментира Любчо Нешков.

"Работните групи не са някаква новост. Работни групи е имало, но тук е необходимо да има някакви резултати, за да вървим напред", каза журналистът, посочвайки очакванията си от срещата между премиерите на България и Северна Македония. Според него атмосферата в София и в Скопие сега е много различна:

"От наша страна никога не е имало агресия през последните 30 години, пази боже да е от официални лица - никога! Това е разликата. Дали ще съумее македонското правителство да се справи - това изцяло зависи от властимащите. Защото 90% от информацията, която се тиражира в медийното и публичното пространство в РСМ, се получава изцяло от публичните институции и чрез медиите, които са финансирани от държавата. Ако това нещо не спре - това означава, че македонските власти нямат воля да се спре този език на омразата", подчерта Нешков.

Задача на българските дипломати и политици е да обяснят пред партньорите ни в ЕС позицията на България по темата за РСМ.

"Всички аргументи и всички необходими факти са на наша страна. Пресилено е да се каже, че не ни разбират - за нас е много чувствителен, това е уникален проблем, в нито една страна на идеологическа основа не е създадена отделна нация. Този проблем не може да се сравнява с Франция-Германия и т.н. Няма такова нещо, няма такъв случай", коментира Нешков за БНР.

Според него "Ние не водим исторически спор със Скопие, ние водим спор за фалшификация - за фалшифициране на факти.