Земетресение от 9-та степен предизвика интервю на Зоран Заев

Не буря, а земетресение от 9-а степен предизвика това интервю в Скопие. Такова обединение на дълбоката държава, за която и самият Заев потвърди, че съществува, не е имало от 1945-а година". Това каза пред БНР собственикът на агенция БГНЕС Любчо Нешкон, който вчера взе инервю от премиера на Северна македония Зоран Заев.

За казаните приятелски думи за България дори беше поискана оставката на македонския министър-председател.

Нешков подчерта, че Зоран Заев се е разграничил от кампанията срещу България, призовал е за спиране на омразата и отново е призовал за приключване на т.нар. "не е време" политика, според която всичко се отлага по отношение на спорните въпроси между София и Скопие:

Заев се обяви за намиране на решение за разрешаване на всички въпроси, които съществуват между двете страни, очевидно това подразни "дълбока държава" в съседката ни - каза Любчо Нешков

Според журналиста едва ли ще се стигне до оставка на Зоран Заев, защото му е искана от "политици с тотално разрушен авторитет" - Бранко Цървенковски и бившия президент Георге Иванов.

"РСМ има легитимно избрано правителство, което има мнозинство в парламента. Заев има ясно желание да разреши въпросите, всичко е в неговите ръце".

Правителството в Скопие е стабилно, категоричен беше Любчо Нешков и цитира изявление на лидера на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети, "който ясно е призовал за разрешаване на двустранните отношения и на въпросите, които са неразрешими". Според него това е знак за ясна подкрепа на правителството.

Журналистът уточни, че България не налага вето за тотално спиране на Северна Македония за започване на преговори с ЕС, а в момента не одобрява датата за започването, което е следствие от неизпълнението на Договора от 2017-а година.

Властите в Скопие и в София ще търсят изход - прогнозира Любчо Нешков