Магистрати искат оставката на Лозан Панов

Членове на бившия Висш съдебен съвет, гласували за избора на Лозан Панов за шеф на Върховния касационен съд, поискаха оставката му в писмо до сегашния състав на ВСС.

Под писмото са сложили подписа си Галя Георгиева, Димитър Узунов, Георги Колев, Михаил Кожарев, д-р Незабравка Стоева, Даниела Костова, Ясен Тодоров, Мария Кузманова, Румен Боев и Розалин Трендафилов, съобщава "Правен свят". По-късно и Юлиана Колева се присъединява към призива на колегите й с отделно писмо до ВСС.

Бившите кадровици на съдебната власт казват в писмото, че съжаляват за този избор и заявяват, че с гласовете си в подкрепа на Панов са допуснали „тежка грешка“. Те обвиняват председателя на ВКС, че се е занимавал с интриги, вместо със съда, който управлява. За промяната в позицията им към Панов е повлиял фактът, че шефът на ВКС е допуснал огромен скандал със заснемането на скандален клип в сградата на Съдебната палата в София. Допреди дни Лозан Панов бе стопанин на емблематичното здание.

„Не е имало в историята на Третата българска държава председател на ВКС, който да допусне подобна гавра със символа на съдебната власт в страната. Оттук нататък за нас остава само моралният акт да поискаме оставката на Лозан Панов. Отправяме призив към г-н Лозан Панов да прояви воля, смелост, мъжество и да се реши на този личен акт“, пишат недоволните.

Юлиана Колева е изпратила и допълнително писмо до ВСС, с което изказва подкрепа към искането на останалите десет нейни колеги. Тя настоява Панов все пак да си отговори на няколко въпроса, преди да отхвърли априори идеята за оставка. След няколкото години на поста председател на ВКС ползва ли се с подкрепата на съдиите от ВКС, какъв е неговият авторитет сред тях? В каква степен е изпълнил и изпълнява ангажиментите, поети в развитата пред ВСС концепция при избора? Какъв е приносът му за общото укрепване на съдилищата и в частност на ВКС - пише Колева.